Nieuwe Doorzonconvenant breed ondertekend
“Om de georganiseerde misdaad te slim af te zijn, trekken wij samen op”
Achmea Real Estate ondertekende in december samen met de gemeente Amsterdam, politie, woningcorporaties, DUWO, a.s.r. en Vesteda het nieuwe Doorzonconvenant. Doel is om oneigenlijk gebruik van woningen tegen te gaan. Dit nieuwe convenant is deels een opvolging van een succesvol convenant dat Achmea Real Estate eerder had gesloten met alleen de gemeente Amsterdam. “Door onze krachten te bundelen willen wij de georganiseerde misdaad te slim af zijn”, zegt Annemarie Maarse, director asset management bij Achmea Real Estate.
Twee jaar geleden gingen Achmea Real Estate en de gemeente Amsterdam de samenwerking aan om woninggebruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Als gevolg daarvan komen meer woningen beschikbaar voor mensen die daar recht op hebben en het verbetert de leefbaarheid van de buurt. “Wij waren, na de invoering van de privacywet AVG het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente een convenant sloot. Dat was in april 2022”, legt Jolien de Jongh, ESG-manager van Achmea Real Estate uit. “Het ging om een samenwerking van één jaar. Bij het ondertekenen van het convenant is destijds al besproken of er niet meer partijen aan moesten sluiten. Het is mooi om te zien dat dat nu gelukt is door middel van het vernieuwde Doorzonconvenant.”
Gegevensuitwisseling en kennisoverdracht
Er was al eens een Doorzonconvenant, enkele jaren geleden. Echter, dat zag voornamelijk op het doorgeven van een proces-verbaal van de politie aan de vastgoedeigenaar nádat er in een woning bijvoorbeeld een wietplantage was aangetroffen. De vastgoedeigenaar kan het proces-verbaal dan als extra bewijsstuk indienen bij de rechtbank in een procedure voor het beëindigen van de huurovereenkomst. Door het vernieuwde Doorzonconvenant komt er ook ruimte voor kennisdeling tussen participanten over bijvoorbeeld screeningmethodes voor nieuwe huurders. Dit was ook een belangrijk onderdeel van het convenant dat Achmea sloot met de gemeente in april 2022.
Jolien de Jongh, ESG-manager
Maarse: “Met bepaalde checks kunnen wij controleren of een document echt is of dat het om een vervalsing gaat. Ook werkwijzen van criminelen die later ontdekt worden door bijvoorbeeld vastgoedpartij A kunnen zo worden gedeeld met vastgoedpartij B. Zodat deze niet nogmaals bij een andere verhuurder toegepast kunnen worden. Met meer partijen heb je meer kennis in huis en dus weet je simpelweg meer. Als je de georganiseerde misdaad in de stad te slim af wil zijn, is die kennis broodnodig. Om die reden is deze bundeling van krachten zo belangrijk.”
Intrinsieke motivatie
Integere bedrijfsvoering en integer gebruik van vastgoed heeft Achmea Real Estate hoog in het vaandel staan, benadrukt Maarse. “Daarbij komt dat wij ons als financiële instelling moeten houden aan de wet op het financieel toezicht. Belangrijker naast alle wet- en regelgeving, is dat wij een intrinsieke motivatie hebben om de woningen te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld. Namelijk het oplossen van het woningtekort en het bieden van een veilige woonomgeving voor de huurders. Die veiligheid zit bijvoorbeeld in de brandveiligheid van een woning. Het is heel gevaarlijk als er een wietplantage in een gebouw zit. Het gaat ook om de veiligheid die de buren in een gebouw willen ervaren. Je kunt je voorstellen dat mensen zich niet veilig voelen als er in een nabijgelegen woning zaken plaatsvinden die niet pluis zijn en die mensen uit het criminele circuit aantrekken. Daarnaast is er ook nog een financiële reden. Op het moment dat er een wietplantage wordt ontdekt in een woning, heb je een heel grote financiële schade aan de woning. Dat gaat vaak gepaard met een huurachterstand en dat geld krijg je nooit meer terug.”
Effectieve screening
Door de krachten te bundelen, ontstaat er een afschrikkende werking op criminelen. “Maar het is lastig om te vergelijken wat er zou gebeuren als wij deze maatregelen niet zouden nemen”, erkent Maarse. “Ik ben er wel van overtuigd dat als wij onze screening op potentiële huurders zouden afschalen, dat er meer gespuis in onze woningen zou zijn. Je hoeft de krant er ook maar op open te slaan om te zien hoe groot de ondermijning door drugscriminaliteit is in Nederland. Als ik dan het aantal incidenten zie dat wij in onze portefeuille hebben, dan is dat heel beperkt. Maar elk incident is er één te veel. Datzelfde geldt voor elke wietplantage of elk drugslaboratorium. Echter, wij zijn geen recherche. Onze middelen om achter de voordeur te kijken van een huurder zijn heel beperkt. Wij moeten het dus echt hebben van onze screening aan de voorkant.”
Samenwerking
Met het convenant hopen we desondanks zoveel mogelijk criminelen te weren uit onze panden.” Niets doen is ook geen optie, zegt De Jongh. “Het gaat om georganiseerde misdaad en die hebben locaties nodig voor hun criminele activiteiten. Dat stopt niet opeens van vandaag op morgen. Zij zoeken continu naar manieren om toch aan locaties te komen en het is aan ons om ons in te spannen dat zo veel mogelijk te voorkomen. Samenwerking kan daarbij helpen.”
Maarse benadrukt dat de gemeente en politie Achmea Real Estate steeds makkelijker weten te vinden. “Zij snappen dat we hierin samen willen optrekken en dat we geen tegenpartij zijn. Zo werden we in het verleden wel eens gezien. Als beleggers die niets doen. Dat zijn we absoluut niet. Wij willen juist graag voorkomen dat er mensen in onze panden zitten die er niet horen. Ook daar hebben we een missie.”