Inspiratie
The Crystal: kristalhelder symbool voor duurzaamheid
Wie in de Docklands in het oosten van Londen een wandeling maakt, kan er bijna niet omheen: de City Hall. Sinds 2022 huisvest zich hier het gemeentebestuur. Al in 2012 opende het opvallende glazen, kristalvormige gebouw haar deuren. Destijds onder de naam The Crystal. Al snel kreeg het de stempel van een van ’s werelds meest duurzame gebouwen.
The Crystal werd in opdracht van Siemens ontworpen door architectenbureau WilkinsonEyre. Het vormde een belangrijk onderdeel van het Green Enterprise District-beleid van de London Development Agency. Deze regionale ontwikkelingsmaatschappij had tussen 2000 tot 2012 als doel duurzame economische groei in Londen te stimuleren. The Crystal was het eerste gebouw ter wereld dat de hoogste internationale duurzaamheidscertificaten kreeg, namelijk BREEAM Outstanding en LEED Platinum.
Mensen inspireren
The Crystal, maar liefst 6.300 vierkante meter groot, deed aanvankelijk dienst als duurzaamheidscentrum en evenementenlocatie. Een interactieve openbare tentoonstelling liet de beste praktijkvoorbeelden zien van stadsplanning en -ontwerp wereldwijd. Ook liet het zien hoe innovatieve stedelijke technologieën het leven van mensen verbeterden. Bij de opening zei Sebastian Richard, directeur van WilkinsonEyre dan ook: "The Crystal is een antwoord op een zeer unieke opdracht, namelijk het creëren van een iconisch gebouw voor het huisvesten van een internationaal kenniscentrum voor duurzaamheid. Dit project biedt de fantastische mogelijkheid om te onderzoeken hoe nieuwe technologieën kunnen helpen bij het creëren van een zeer duurzaam gebouw zonder uitsluitend te vertrouwen op ‘passieve systemen’. Ons concept voor het gebouw wil mensen inspireren om de toekomst van duurzaamheid te zien als een kans om innovatiever te zijn en de kwaliteit van onze steden te verbeteren."
De architectonische vorm
De vorm van het gebouw is geïnspireerd op de vele zijden van een kristal. Met een reeks hoekige vormen is het met recht een eyecatcher. Het ontwerp heeft geen voor- en achtergevels of een traditioneel dak. Er is geen sprake van één geheel. Dit maakt het dat het niet alleen vanaf de straatkant maar ook vanuit de lucht een opvallend ontwerp is. Er zijn zes verschillende soorten sterk geïsoleerd glas gebruikt in de gevelkleding. Met verschillende transparantieniveaus. Hiermee worden ruimtes op een natuurlijke manier verlicht en wordt de warmte onder controle gehouden. Het gebouw maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en geothermische energie. Er worden dus geen fossiele brandstoffen gebruikt.
Alles gebeurt volledig elektrisch. Naast LED-verlichting en zeer efficiënte ventilatie wordt het gebouw verwarmd en gekoeld door pompen. Bovendien wordt er energie onder de grond opgeslagen dankzij een netwerk van ondergrondse leidingen van zeventien kilometer lang. Overtollige energie kan bovendien worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Regenwater wordt ter plekke opgevangen en gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit. Het gebouw is voor negentig procent zelfvoorzienend op het gebied van water. Ventilatie van het gebouw kan zowel natuurlijk als mechanisch worden geregeld. Daarmee hebben gebruikers een grote controle over de temperatuur, licht en lucht in het gebouw. Middels live monitoring wordt het gebouw continu op de juiste temperatuur gehouden en wordt gezorgd voor de juiste ventilatie.
City Hall
In 2016 verkocht Siemens The Crystal aan het gemeentebestuur van Londen. Burgemeester Sadiq Khan wilde het als uitvalsbasis gebruiken om toe te zien op de renovatie van het stadsgedeelte Royal Docks. Khan kondigde in juni 2020 aan dat hij in overleg was om het gemeentehuis te verplaatsen. Vanuit gelegen Southwark naar The Crystal. Daarmee zou het gemeentebestuur in vijf jaar tijd volgens hem 55 miljoen pond besparen. Aan het einde van het jaar werd ingestemd met de verhuizing. The Crystal werd in december 2021 omgedoopt tot City Hall en in de derde week van 2022 was de verhuizing voltooid.