Jeffrey Vernack
Achmea Real Estate en Keller Keukens slaan handen ineen
"Een nieuwe keuken gaat nu 120 jaar mee"
De Nederlandse overheid heeft, in lijn met het akkoord van Parijs, de ambitie gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te realiseren. Keller Keukens is daarop ingesprongen met circulaire keukens. Achmea Real Estate maakt als eerste belegger gebruik van deze keukens, in opdracht van BPL Pensioen. “Dit initiatief past bij onze ambitie om voorop te lopen als het gaat om innovatie en nieuwe ontwikkelingen”, zegt Jeffrey Vernack, Technisch Manager bij Achmea Real Estate.
BPL Pensioen beschikt over een grote, wat oudere vastgoedportefeuille. Keukenrenovaties zijn hierin aan de orde van de dag. Vernack: “Hoe oud het vastgoed ook is, we geloven dat het een toekomst heeft. Wij zijn dus bereid om daarin te investeren. Duurzaamheid, en ESG in brede zin, zit in het DNA van Achmea Real Estate en van BPL Pensioen. We willen altijd kijken waar we impact kunnen maken. We staan daarbij open voor nieuwe initiatieven. Op het moment dat we hoorden dat Keller Keukens zich bezighoudt met circulaire keukens, waren we direct enthousiast.”
Harry Zonnebelt
Pionier
Keller Keukens begon in 2018 een pilot met circulaire keukens en een jaar later ging het project operationeel. “Tijdens een event dat wij in 2018 hielden, stelden we onszelf de vraag: wat gaan wij doen op het gebied van circulariteit?”, vertelt Harry Zonnebelt, Key Account Manager bij Keller Keukens. “Wachten wij af wat de markt doet of nemen wij het initiatief? Het werd het laatste. Wij hebben onze stakeholders benaderd en zijn gaan leren aan de hand van verschillende projecten. Zodoende heeft ons concept zich steeds verder ontwikkeld.”
Het complete plaatje
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de circulaire keukens nog niet volledig circulair zijn. De keukens bevatten geringe hoeveelheden fossiele grondstoffen. Zo zijn er olieproducten verwerkt in de toplaag. In het nieuwe model Enduura heeft Keller Keukens biobased oplossingen toegepast, waardoor deze keuken wel voor 98 procent biobased is. Wat Keller Keukens bovendien uniek maakt, is dat er gekeken wordt naar het complete plaatje. Dat begint bij de sloop van de oude keuken. Zonnebelt: “In de oude situatie werd een keuken gesloopt, verdween deze op een aanhanger en werd naar de stort gebracht. Daar is er weliswaar sprake van afvalscheiding, maar onderaan de streep wordt tachtig procent van het afval verbrand. Een product wordt dus maar één keer gebruikt. Wij doen het anders. Voor de sloop van de oude keuken zetten wij onze zogenaamde circulaire container bij het pand. In die container gaan het keukenblad, keukenkastjes en deuren, maar grote kunststof en metalen delen mogen er niet in. Zodra de container vol is, krijgen wij een belletje. Dan gaat die container naar een afvalverwerker.”
Bij de afvalverwerker worden kleine metalen delen, zoals schroefjes, met een magneet eruit gehaald. Zonnebelt: “Wat vervolgens overblijft gaat naar de spaanplaatverwerker in Duitsland en daar wordt nieuw spaanplaat van gemaakt, wat wij weer afnemen. Op die manier sluiten wij deze circulaire lus. Bovendien kan dit materiaal tot vijf keer toe worden gerecycled. Uitgaande van een technische levensduur van twintig jaar, kun je dus honderdtwintig jaar doen met één nieuwe, op basis van circulaire materialen, gefabriceerde keuken.”
Refurbished keukenapparatuur
De markt van refurbished artikelen is groot. Je hebt van alles wat je tegenwoordig refurbished kunt kopen, maar deze markt was er tot voorheen nog niet voor keukenapparatuur. Dankzij een samenwerking tussen ATAG en Keller Keukens is die markt er nu wel. Vernack: “Ik loop al ruim veertien jaar mee in het vastgoed en heb tal van keukens gezien. Wat daarbij vaak opvalt is de slechte staat van de apparatuur. Ovens en magnetrons zijn smerig en functioneren soms ook niet meer. ATAG is in staat om die apparatuur te herstellen en volledig schoon op de leveren. Een van de ovens die circulair verwerkt was in dit project, was zo goed gerefurbished dat ik dacht dat ik voor de gek werd gehouden. Het leek wel nieuw. Uiteindelijk kon ik slechts één klein plekje ontdekken waaruit bleek dat het apparaat eerder is gebruikt. Ik ben hier dagelijks mee bezig, maar de eindgebruiker ziet dit niet. Hiermee is een nieuwe markt ontstaan. De gebruiker krijgt een werkend apparaat, dat eruitziet als nieuw, en bovendien scheelt dit ook in de portemonnee. Een nieuw product is altijd duurder.”
Niet alleen elektronische apparatuur heeft nog een tweede leven. Zonnebelt: “Bij drie verschillende projecten waren in totaal veertien kookplaten aan vervanging toe. Uiteindelijk zijn daarvan negen hersteld en die wordt nu in Oekraïne gebruikt. In de toekomst heeft de opdrachtgever een keuze: een nieuw apparaat of een gebruikt apparaat. Daar moeten we naartoe.”
Strak protocol
Het proces van het maken van een circulaire keuken kan er op papier zo mooi uitzien, het moet ook kloppen op de werkvloer, weet Zonnebelt. “De instructies voor werknemers die het uit moeten voeren, moeten wel duidelijk zijn. Een bestekbak en stelpoten mogen niet in de circulaire container. Je wilt niet weten wat er allemaal in de container zat tijdens de eerste projecten in 2018. Emmers met saus en ander afval. Dat levert ons een boete op. Daarom is een strak protocol noodzakelijk. Ook om het circulaire proces te bewaken.”
Vernack vult aan: “Werknemers waren voorheen gewend om een keuken op ruwe wijze te slopen. Ze dachten dat dat het snelste proces was. Als je er goed over nadenkt, heeft het veel voordelen om het netjes te doen. Het voorkomt bijkomende schades aan het tegelwerk, wanden en leidingwerk. Dat hoef je dus niet te herstellen. Als het tegelwerk nog in orde is, kun je er wellicht overheen tegelen. Daarnaast kunnen de bestaande aansluitpunten van het leidingwerk worden hergebruikt. Dat scheelt weer veel tijd. Deze manier van werken zit inmiddels wel tussen de oren. Ik hoop daarbij dat het volledige proces van een circulaire keuken, dus van sloop tot montage, de marktstandaard wordt. Ik ben er trots op dat Achmea Real Estate en BPL Pensioen dit vroegtijdig hebben omarmd.”